És milyen szakkönyvet?

Vizsgák szünetében – csak kíváncsiságból – gyakran érdeklődöm a az ifjabb fotográfusok “személyes” dolgairól: milyen fényképezőgéppel fotóznak és milyen szakkönyveket olvasnak. Megdöbbentő volt számomra, hogy ez utóbbinál kezüket tárogatták, vállukat vonogatták … és rögtön visszakérdeztek: én mit ajánlanék?

Ez adta az ötletet, hogy csokorba gyűjtsem azokat a kiadványokat, melyet mindennapi munkám során forgatok, amelyből tanultam, s ma is még tanulok.

A kezdet:

Kép

John Hedgecoe könyve (Park Kiadó, 1990) volt számomra az első olyan külföldi fotós által írt könyv, amelyet több éven át újra és újra elővettem. A tartalomhoz jól illett a kis zsebkönyv forma, ezért (is) volt útitársam sok külföldi utamon, nyaralásomon, ahogy a hátlapra ragasztott “Club Med” szobacímke is bizonyítja 😀

A mai készlet:

Mindennek a csúcsa, a non-plusz ultra: Scott Kelby könyvei a digitális fotózásról.

Kép

Ez a négy könyv nekem olyan, mint az r.k. vallásúaknak a Biblia. Bármikor előveszem és belelapozok, mindig találok bennük az adott napra szóló bölcseletet. És ez komoly. E mellé Kelby sok-sok olyan hasznos, apró trükköt  is leír, amit én az MTI-ben – ahol a szakma fogásait a gyakorlatban leshettem el kiváló tanítómestereimtől – sem mindig hallottam. De nem azért, mert nem tudták … hanem mert nem mondták el … azonnal. Néha úgy kellett kivasalni belőlük 😉

Az itt tanultak finomítására használom a következő kiadványokat:

Kép

David Prakel könyvei tiszták, világosak, tartalmasak és számomra megfelelő szakmai mélységekbe szállnak le. A vicces, hogy mindkettőt ajándékba vettem fotós barátaimnak, de a végén magamnak is megvásároltam e műveket.

Kép

Két nagyon fontos, nehéz könyv (igen, a tömege is az 😀 ) A profi fotóhoz szükséges kompozíció tudásbázisai. Tényleg.

Kép

Ők is ott vannak a polcon, a kezem ügyében, bár nem forgatom egyiket sem gyakran. A bal oldali esetleges grafikai tervezésben segít, míg a Lightroom-os könyv (nem találná ki a nyájas olvasó) a Lightroom kezelési útmutatója. Nem az író hibája, hogy eddig még nem lelte meg a program a szívemhez vezető utat 😀

Zárásképpen, de nem utolsó sorban az utómunkák nélkülözhetetlen kézikönyvei. Ugye, mondanom sem kell az író nevét 😉

Kép

Ezekben minden benne van, ami a napi munkához kell/het. Néha még több is 😉

Fontos dolognak tartom az aktuális fényképezőgép-vázak kezelési utasításának alapos tanulmányozását, mondhatni megtanulását is.

Ennyi a gyorskörkép a szakmai könyvespolcom napi használatú elemeiről. Van egy másik is, csupa régi kiadvánnyal, de az már csak a nagy elődök (Ansel Adams, Sevcsik, Hefele, Szilágyi, Gyulai stb.) iránti tiszteletből van meg.

És még valami: holnap “2. Nyári Fotófesztivál” a Kopaszi-gáton. Ott dedikálom a blogomat én is.

Ha hozol laptopot 😀

Reklámok

tankkiller01 névjegye

- Teacher and Supervisor until 1989. - 1986-89: Hungarian News Agency: external photojournalist. - 1989-1995: Hungarian News Agency - Photo editing: photojournalist, editor in charge, representative county head of department. - 1996-2000: Axel Springer: photo editor, image editor (at the "24 Hour" Komárom- Esztergom county newspaper). - 1999-2000: Member of the Chamber of Hungarian Photojournalists Presidium - 2000-2007: own enterprise, company security expert - 2007 - freelance photographer: EPA, DPA, AFP exterior photographer. - 2013: member of the Hungarian Association of Photographers. - 2017: member of the World Association of Hungarian Photographers. Awards: - Sports Photo Art Competition “Silver Javelin” Special Award, 1998. - Axel Springer Hungary thematic awards 1997-98-99 - 2016. V. Perlensis Photo Salon: World Association of Hungarian Photographers Gold Medal - Third International Photo Salon Start Photo Sofia 2017: Honourable Mention FIAP - 1st. MAHFUZ ULLAH Memorial International Photo Contest 2017 (India): BPS Certificate of Merit - 5th. International Exhibition of Photography "Montenegro 2017": Honourable Mention Salon - MNE SER Circuit 2017 (Serbia): Honourable Mention Salon - Belgrade Photo Autumn 2017: BPhA Silver Medal & Honourable Mention PSA - Moldova Image & Art Salon 2017: FIAP Gold Medal
Kategória: Fotó, web
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) És milyen szakkönyvet? bejegyzéshez

  1. cerezovilaga szerint:

    Nekem Prakel könyvei ruházódtak fel bibliai nagysággal.:) Kelby-nek csak két könyve van meg, de én is nagyon jónak tartom őket.

  2. Fehér Pólós szerint:

    Köszönöm az összefoglaló, átfogó ajánlást…. irány a könyvesboltok, antikváriumok….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s