A FIAP által támogatott fotópályázatokról (2. rész)

FIAP_cikk_alap4

FIAP-naptár magyarázata

Ha megvannak a fotóink, keressünk szalonokat! Ebben a már említett, linkelt FIAP-naptár segít, ahonnan sok fontos adatot megtudhatunk: a kategóriákat, a beküldés, a zsűrizés és a kiértesítés határidejét, valamint a szalon web-címét. Itt szerepel a nevezési díj, mely 20-60 USD/EUR  között változik általában, de van ingyenes pályázat is. Bizony, bizony … némi tőke-erő is szükségeltetik a versenyeken való részvételhez, tehát érdemes pénzügyi tervet is készíteni (legalább egy noteszlapon), hogy legjobban használjuk ki anyagi lehetőségeinket.
A szalon honlapján megtalálhatjuk a részletes kiírást (Rules), melyből  egy nagyon fontos új információt nyerhetünk, ez pedig a beküldendő képek pontos mérete (px), felbontása(dpi)  és maximális nagysága(MB). Ennek alapján tudjuk a mesterképekből a beadandó méretet elkészíteni. A hosszabbik oldalak általában 1080-1980 px.  között változnak, ehhez 768-1080-1200-1280 px-es rövidebb oldalak jöhetnek, tehát minden pályázatra külön kell előállítani a megfelelő méretű versenyanyagot.
Készítsünk tehát egy másik fő mappát, melyet én “Leadott nevezések”nek neveztem el. Ezen belül újabb mappák – már a konkrét szalonoknak megfelelően. Ezen belül újabb  mappák a kategóriáknak. Ezekbe először  bemásolom a kiválasztott mesterképet majd jöhet a méretezés.
Ha megvan a pontos méretezés, gyors regisztráció után máris továbbléphetünk a pályázat website-ján egy grafikus felületre, ahol minden fotónak megvan a helye. Ide feltöltjük  a fotót, s ha megjelenik az addig üres helyen a nézőkép, azt jelenti, hogy a technikai paraméterek alapján zsűrizésre befogadták alkotásunkat. A kép címét vagy mi írjuk be, vagy a fájlnév alapján automatikusan történik meg. Feltétlenül ellenőrizzük!
Ha minden felküldtünk a fogadó szerverre, következő lépés a nevezési díj kiegyenlítése. Igényesebb web-site-oknál automatikusan kiszámolják a PayPal-en beküldendő összeget, de ezt magunk is könnyen kiszámíthatjuk. Az anyagiak elrendezése után érdemes megnézni a fogadó listát (Payment Status) és ha ez OK, akkor véglegesítették a pályázatunkat. Ez után már csak (tűkön) ülni kell és várni. Érdemes a a kiírt időpont előtt (a táblázatban “NOT”, notifications) ránézni a szalon oldalára, néha napokkal korábban kiírják az eredményeket. Az igényesebb szalonokról e-mail-ben személyes eredmény-kártyát (Report Card) is kapunk, amelyben az egyes kategóriák befogadási minimumait és képeink verseny-pontszámait is megmutatják. Ezzel pozicionálhatjuk magunkat egy képzeletbeli ranglistán. Ha díjat nyertünk, akkor arról külön is szólnak. A befogadott képek listáján (Acceptance list), ha aktuális, a nyertesek listáján (Award list) ellenőrizzük le, hogy szerepel-e nevünk és pontszámaink, majd mentsük is el ezeket a pdf. listákat, jól jöhet a végelszámolásnál. Annál is inkább, mert ezek a szalon oldalak egy idő után átalakulnak (ide kerül a következő pályázat), és az eredménylisták eltűnhetnek.
Hogyan adminisztráljunk? Alex barátom rögtön a FIAP-bejelentőlapot kezdi kitöltögetni, én papír alapú listát vezetek a versenyekről, az eredményekről, a már pontot szerzett képekről (pontszámmal).
Az általában májusi eredmény beadásra ezekből készítem majd a saját listát. A beadás részletei a MAFOSZ honlapján, itt.
Zárásképpen, de nem utolsósorban minden érdeklődőnek ajánlom Hodos Alex AFIAP kollégám blogbejegyzésének átolvasását, ő már korábban írt nagyon hasznos információkat a pályázatokról.

tankkiller01 névjegye

- Teacher and Supervisor until 1989. - 1986-89: Hungarian News Agency: external photojournalist. - 1989-1995: Hungarian News Agency - Photo editing: photojournalist, editor in charge, representative county head of department. - 1996-2000: Axel Springer: photo editor, image editor (at the "24 Hour" Komárom- Esztergom county newspaper). - 1999-2000: Member of the Chamber of Hungarian Photojournalists Presidium - 2000-2007: own enterprise, company security expert - 2007 - freelance photographer: EPA, DPA, AFP exterior photographer. - 2013: member of the Hungarian Association of Photographers. - 2017: member of the World Association of Hungarian Photographers. Awards: - Sports Photo Art Competition “Silver Javelin” Special Award, 1998. - Axel Springer Hungary thematic awards 1997-98-99 - 2016. V. Perlensis Photo Salon: World Association of Hungarian Photographers Gold Medal - Third International Photo Salon Start Photo Sofia 2017: Honourable Mention FIAP - 1st. MAHFUZ ULLAH Memorial International Photo Contest 2017 (India): BPS Certificate of Merit - 5th. International Exhibition of Photography "Montenegro 2017": Honourable Mention Salon - MNE SER Circuit 2017 (Serbia): Honourable Mention Salon - Belgrade Photo Autumn 2017: BPhA Silver Medal & Honourable Mention PSA - Moldova Image & Art Salon 2017: FIAP Gold Medal
Kategória: Fotó | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s