Gyorsított képfeldolgozás Photoshopban

Amikor egyszerre sok képet kell feldolgoznom (pl. egy hagyományőr fesztivál vagy egy céges rendezvény anyagát), egy idő után a hajam kezd hullani a sok rutinmozdulattól, egér-kattintgatástól.  Többször nekifutottam, hogy automatizáljam amit lehet, végül összeállt egy olyan hybrid-rendszer, amivel  jócskán le tudom rövidíteni egy normál jpeg-ben készített fotó feldolgozási idejét.
Kiindulásként azért még egy-két megjegyzés:
-MINDIG időautomatikát használok (ezt azért fontos megjegyezni, mert ilyen esetben ritka a két, pontosan  egyformán exponált kép –  kivéve a sorozatokat – így a feldolgozást mindig kézzel, képről-képre kell végeznem)
-Fuji X-PRO2 a jelenlegi munkaeszközöm, két kártyanyílással, az egyik adathordozó (16 GB, átviteli sebesség  95 MB/sec.) a jpegeket fogadja, míg a másik (32 GB, ugyanolyan sebességű) a RAW-kat tárolja. Ha nincs extrém felvételi helyzet, csak a jpeges kártyával kell foglalkoznom.
-A fotózásnál mindig törekszem a lehető legpontosabb expozícióra (SOOC-jpeg), ebben hatalmas segítséget jelent az EVF (elektronikus kereső) és az expozíció-korrekciós tárcsa használata. Jó expozícó = minimális utómunka! (Na, ez a mondat eléggé szocreálosra sikeredett! 😀 )

Ennyi bevezető után kövessük végig egy fotó  feldolgozásának menetét. “Kérem, kapcsolják be biztonsági öveiket!”, ahogy Szujó Zoltán szokta volt mondani az F1-es futamok startja előtt 🙂

A fotókat a FastStone Image Viewer segítségével nyitom meg a CC2017-ben. Mindenkinek ajánlom ezt az ingyenes programot, mert egyszerű, de nagyszerű. Többek között beállítható a szoftverben, hogy a kijelölt, vagy éppen kinagyított képet egy külső programba töltsön be. Jelen esetben ez a PS lesz, tehát a munkába fogott képre kattintva egy “E” betű lenyomása után már nyílik is a PS, kezdődhet a munka.
A Fuji képei – jellemző módon – nekem nem nyílnak meg a képernyőt kitöltő méretben, ezért vagy nyomok egy “Z”-t  és a felső sorban rábökök a “Fit Screen” gombra, de van egy gyorsabb megoldás is: bal kézzel nyomok egy “CTRL” + “0” (nulla) kombót és máris “fitt” lett a fotóm 😉
Innentől kezdve több felé ágazhat az út: vagy a “Levels” alkalmazást nyitom meg (CTRL+L), vagy a Camera RAW-t (bCTRL+bSHIFT+A) attól függően, hogy mit kíván a fotó.
Ha itt készen  vagyok, jön egy gyors élesítés. Erre készítettem egy rövid kis “Action”-t és a billentyűzet “F3”-as gombjára dedikáltam. Tehát egy gyors gombnyomás és máris éles a kép 😉
A következő lépés a méretre vágás. “C” billentyűvel megnyitom a vágóeszközt, s ha van előre elmentett “kedvenc” méretem, akkor 2x megnyomom az “ENTER”-t és máris kész. Ha a logómat is rá akarom tenni (nem céges munka esetén) akkor azt külön oldalon megnyitom, kijelölöm és egy “CTRL”+”C” kombóval a vágólapra másolom. A vágás és a logózás tehát így néz ki:
“C”+ 2x”ENTER”+”CTRL+V”+”Z”
Ez után rányomok a “Z” billentyűvel előhívott, már említett “Fit Screen” gombra, majd a “V” billentyű lenyomásával előveszem a “Move Tool” eszközt és ezzel a helyére igazítom a külön rétegen tanyázó logót. A rétegeket “CTRL”+”E” kombóval egyesítem, majd bal kezemmel “bSHIFT” és “bCTRL” párost nyomok, jobb kezemmel az”S”-re ütök és máris előurik a “Save as…” ablak, ahol igény és megszokás szerint mentem az elkészült fotót.
Nálam nagy vonalakban így néz ki egy gyors jpeg feldolgozás folyamata. Persze itt is igaz, hogy “mindenki másként csinálja”. De ez az izgalmas az életben és a photoshopos melókban is: mindenki másként csinálja 😉

Reklámok

tankkiller01 névjegye

- Teacher and Supervisor until 1989. - 1986-89: Hungarian News Agency: external photojournalist. - 1989-1995: Hungarian News Agency - Photo editing: photojournalist, editor in charge, representative county head of department. - 1996-2000: Axel Springer: photo editor, image editor (at the "24 Hour" Komárom- Esztergom county newspaper). - 1999-2000: Member of the Chamber of Hungarian Photojournalists Presidium - 2000-2007: own enterprise, company security expert - 2007 - freelance photographer: EPA, DPA, AFP exterior photographer. - 2013: member of the Hungarian Association of Photographers. - 2017: member of the World Association of Hungarian Photographers. Awards: - Sports Photo Art Competition “Silver Javelin” Special Award, 1998. - Axel Springer Hungary thematic awards 1997-98-99 - 2016. V. Perlensis Photo Salon: World Association of Hungarian Photographers Gold Medal - Third International Photo Salon Start Photo Sofia 2017: Honourable Mention FIAP - 1st. MAHFUZ ULLAH Memorial International Photo Contest 2017 (India): BPS Certificate of Merit - 5th. International Exhibition of Photography "Montenegro 2017": Honourable Mention Salon - MNE SER Circuit 2017 (Serbia): Honourable Mention Salon - Belgrade Photo Autumn 2017: BPhA Silver Medal & Honourable Mention PSA - Moldova Image & Art Salon 2017: FIAP Gold Medal
Kategória: Fotó | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s