Analógia I.rész

Az utóbbi időben  reneszánszát éli a filmes fotózás. Sokan “analógnak” mondják, de azon kívül, hogy a “digitális” kifejezés ellentéte, nem igazán fedi a lényeget. Én maradnék a “filmes” kifejezésnél, bár akár kisipari vagy kézműves fotózásnak  is lehetne nevezni. No, ennyit a  jelzős szerkezetekről, következzen íziben a fényképész szakmai rész.
Az utóbbi időben egyre gyakrabban merül fel kezdő és haladó, digitális fényképezőgépet használó fotósokban az igény, hogy kipróbálják elődeik technikáját és filmre fényképezzenek. Könnyen belátható, hogy az esetek nagy többségében a favorit a fekete-fehér negatív, Leica-méretű (35 mm-es) film. Ezekből olcsóbb és drágább árfekvésű is kapható, példaként említeném a cseh gyártmányú FOMA nyersanyagokat, melyek ezer Ft körüli áron kaphatóak, a másik oldalon a legendás KODAK És ILFORD gyártmányú filmek vannak a maguk 2-3 ezer forintos árfekvésükkel. A rendszerváltás sajnos elsöpörte a hazai film- és fotópapír (FORTE Vác)  gyártást, igazán nagy veszteség volt megszűnése.
Tegyünk viszont először egy kis kitérőt a képalkotó szerkezetek irányába.
Dolgozhatunk akár camera obscurával  is, de érdemesebb valamilyen  jobb szerkezetet beszerezni erre a célra. Szinte minden családban van egy régi fényképezőgép, melyet érdemes feltámasztani csipkerózsika-álmából, de körülnézhetünk a különböző hirdetési oldalakon is. Ha vételi szándékunk van, akkor a volt NDK iparának büszkeségeit ajánlhatom elsőnek: ezek a különböző Praktica fényképezőgépek. Az “Electronic ” típuscsalád kivételével M42-es menetű objektíveket lehet az ilyen vázakra csavarni. Nagyon jó minőséget nyújtanak a régebbi és újabb Flektogon, Meyer, Sonnar , Orestor német és Helios, Jupiter, Mir  szovjet gyártású objektívek. A japán gyártmányok közül  az Asahi, a Pentax,  a Nikkor  vagy a Canon FD objektívjei közül választva is biztosak lehetünk, hogy nem nyúlunk mellé. Azért különösen fontos az  objektív minősége, mert  a kisfilmes vázakban csak a zárszerkezet (túlnyomó többségben egyszerű, redőnyzáras megoldással) és a kézi élességállítás kapott főszerepet,  míg a képalkotást kizárólag az optika végezte. Tehát egy egyszerűbb gépváz és egy kiváló tulajdonságokkal rendelkező objektív pontosan elég  a briliáns képek elkészítéséhez.
Érdemes a “Jófogás-on vadászni kamerák után, itt  sok remek gépet találhatunk, a még nem említett japán gyártók Minolta, Nikon, Canon, Pentax,  Chinon  különböző típusai rendszeresen megjelennek a használtcikk piacok virtuális színpadain.
Személyes kedvencem a Nikon gyár FA típusú modellje, titán redőnyzárral,  P,S,A,M felvételi módokkal, nagyon szép állapotban, 50 ezer Ft-ért  szomorkodik már hónapok óta az eladásra váró gépek között. Ennek a remek masinának 1986-os katalógus-ára 11.390  ATS volt …
A következő részben a fekete-fehér film otthoni  (kisipari, kézműves) előhívásának gyakorlata kerül részletes ismertetésre.

nikon_canon_blog.jpg
Bal oldalon a Nikon cég legendás F3HP gépe MD-4-es motorral, jobb oldalon a Canon (volt) zászlóshajója, a szinte teljesen elektronizált T90.

Reklámok

tankkiller01 névjegye

- Teacher and Supervisor until 1989. - 1986-89: Hungarian News Agency: external photojournalist. - 1989-1995: Hungarian News Agency - Photo editing: photojournalist, editor in charge, representative county head of department. - 1996-2000: Axel Springer: photo editor, image editor (at the "24 Hour" Komárom- Esztergom county newspaper). - 1999-2000: Member of the Chamber of Hungarian Photojournalists Presidium - 2000-2007: own enterprise, company security expert - 2007 - freelance photographer: EPA, DPA, AFP exterior photographer. - 2013: member of the Hungarian Association of Photographers. - 2017: member of the World Association of Hungarian Photographers. Awards: - Sports Photo Art Competition “Silver Javelin” Special Award, 1998. - Axel Springer Hungary thematic awards 1997-98-99 - 2016. V. Perlensis Photo Salon: World Association of Hungarian Photographers Gold Medal - Third International Photo Salon Start Photo Sofia 2017: Honourable Mention FIAP - 1st. MAHFUZ ULLAH Memorial International Photo Contest 2017 (India): BPS Certificate of Merit - 5th. International Exhibition of Photography "Montenegro 2017": Honourable Mention Salon - MNE SER Circuit 2017 (Serbia): Honourable Mention Salon - Belgrade Photo Autumn 2017: BPhA Silver Medal & Honourable Mention PSA - Moldova Image & Art Salon 2017: FIAP Gold Medal
Kategória: Fotó | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s