Analógia II.rész, Laborálás

Ígéretemhez híven közreadom a Leica-méretű, fekete-fehér negatívfilm előhívási metódusát – ahogy én csináltam/lom.
Míg lefő a kávém, válaszolnék egy gyakran feltett kérdésre:
-Mi szükség van az otthoni filmhívásra, hiszen van egy csomó hely, ahol elvégzik ezt?-
Azért, mert:
-Gyors, egy-két  óra alatt készen van
-Nem kell vele sehova sem menni, postázni stb.
-Te határozhatod meg a negatív karakterisztikáját (kemény, lágy stb.) és a fedettségét úgyszintén
-Ha szükséges alul- vagy túlhívhatod a filmet, 400 ISO-sból lehet akár 12.800-as is
-Hosszabb távon olcsóbban is kijössz egy-egy tekercscsel, mintha laborban hívatnál
-Amúgy pedig remek szórakozás is, értelmesebb dolog, mint pl. a Facebook-on kotlani  😀

Kezdjük először a szükséges eszközökkel (hardver):
Filmhívó tank.  Különféle rendszerűek vannak, a (belső) orsó lehet más és más. Van a Corex-szalagos, ahol egy műanyag szalagra kell rátekerni a negát, a szalag szélén kis bütykök sora akadályozza meg azt, hogy összeérjenek a csévék. Nem ajánlom ezt a megoldást, a szalag öregszik, nehézkes a befűzés etc. A másik, általam sokkal jobbnak tartott rendszer a Paterson-féle spirál. Itt nincs szalag, magába az orsóba kell betekerni a filmet. Különböző gyártók gyakorlatilag ugyanazt a rendszert kínálják (Paterson, JOBO, Krokus, Kaiser, Plastimat). Nekem a legutolsó “név” vált be, régen is ezzel dolgoztam és most is ilyet szereztem be az újrakezdéshez. Árak: használt 5000 Ft, új  11-12 000 Ft körül (Jófogás vs. Tripont)
Folyadék- mérőpohár. Vegyszerek bekeveréséhez, az oldószer (víz) kiporciózásához
Vegyszeres üvegek.  Sötét színű (fénytől védő)
Vegyszer hőmérő.  Lehet sima folyadékhőmérő is (Jófogás 2-3000 Ft). Szerepe fontosabb, mint gondolnád. Az alaphőfok, amire a hívási időket megadják,  20 Celsius fok. Az alá- vagy túlhívások a hőmérséklet változtatásával érhetőek el  majd  legegyszerűbben (A másik mód a hívóoldat higítása ill. sűrítése lesz, de ez már haladó kurzus)
-Tölcsér. Fontos kellék, a tankba így juttathatók a különféle oldatok, illetve a mosóvíz
-Két darab negatív-csipesz.  A felső a lehívott film felakasztására szolgál (kampós), az alsón súly van, hogy egyenesen száradjon a film.
-Stopper.
-Extra eszköz.   Töltőzsák, fekete, fényt át nem eresztő anyagból, olyan mint a hölgyek téli kézmelegítő ruhadarabja, a muff (nem röhög!)

Vegyszerek (szoftver):
-Filmhívó.  Előrecsomagolt mennyiségek, általában egy zacskó anyagát 1 liter vízben kell feloldani.
Régi FORTE negatív hívók: Finomszemcsés, Fenofort, Universal, Realidon.
ILFORD filmekhez: ID-11, Perceptol  és a legendás MICROPHEN
KODAK negákhoz: T-MAX, XTOL és az élő  legenda, a D-76
-Fixír.   A különböző gyártók  univerzális fixíreket adnak ki, ezek negatív és pozitív anyagokhoz egyformán használhatók (igen, fotópapírokhoz is). Általános tanács, hogy az a legbiztosabb, ha a film gyártójának fixírjét választjuk, de nem történik tragédia akkor sem, ha ILFORD-hoz KODAK-ot használunk, vagy fordítva.
-Ioncserélt víz.  Vájtfülűek használhatják előfürdetéshez. Kevésbé vájtfülűek  erre csapvizet  használnak. Gyors hívásnál akár ki is hagyható, de csak végszükség esetén 🙂
Beszerzési forrás: benzinkutak, nagyáruházak autós osztályai
-Kálium-metabiszulfid.   Stopfürdőhöz, de nélküle is lehet élni  🙂
Beszerzési forrás:  Vegyszerbolt, 1085-József körút 65.
-Csepptelenítő-oldat.   Fotonal, FOMA, ILFORD … édesmindegy, majdnem egyforma.

Vegyszerek beszerzési forrásai: Soós Fotó, Syrex Kft., Fókusz Fotó

A hívási eljárás, lépésenként:
1., A leexponált film visszatekerése az első a fényképezőgépben úgy, hogy ne húzzuk be a filmvéget a kazettába. Kézzel való visszatekerésnél a kis kurbli hajtása hirtelen könnyűvé válik. Ilyenkor kinyithatjuk a hátlapot, a filmvégből kb. öt ujjnyi  lóg csak ki, ez a befűzésnél amúgy is fényt kapott már. Én a film végét még egyszer visszahajtottam, hogy biztosan meg tudjam különböztetni egy NEM exponált tekercstől  😀
(Van külön szerkezet, amivel a behúzott filmvéget ki lehet varázsolni a kazettából, ez is egy opció)
2., A filmvég előkészítése az orsóba fűzéshez:  az elkeskenyedő rész levágása, majd a jobb és a bal oldalon egy kis rész lecsippentése, hogy könnyebben menjen a befűzés (fotó)
3., Befűzés a tank orsójába: ezt már szigorúan teljes sötétben kell végezni! (Vagy töltőzsákot kell használni.)  Egyébként ez az egyedüli  lépés, amit totál sötétben kell megtennünk, még sötétkamra lámpa sem világíthat!! Figyelj a beszivárgó fényre!
Sztori:  A délszláv válság idején Göncz Árpi bácsi (imádtam!) a Délvidékre látogat, találkozik, felavat, az MTI tudósít. Előre lejárom a helyszínt, a “sötét helyiség” a tank töltéshez a férfi WC. Nyári naptól elvakítva benézek, feneketlen sötétség látszik, biztosan jó lesz. Akciófotózás lemegy, rontok be a klotyóba, fűzöm a filmet … és ahogy telnek a másodpercek, úgy lesz egyre világosabb, ahogy a szemem alkalmazkodik a benti viszonyokhoz. Egyre nagyobb a fény, káromkodok, kapkodok … végül sikerült a betöltés, úgy, hogy hirtelen minden cuccot betakartam a fotós mellényemmel. Letudtam, de rémálmaimban azóta is kísért 😉
A filmbefűzést egy régi, vagy erre a célra feláldozott filmtekerccsel előzetesen be kell gyakorolni, ahogy szokták mondani, úgy, hogy “csukott szemmel is menjen”. Az általam favorizált Plastimat tank orsója két bajonettes részből áll. Ha összeszereljük az alkotóelemeket, észrevehetjük, hogy van egy bizonyos holtjátéka az orsónak, az alsó és felső rész ellentétes irányban mintegy 45 fokkal  elforgatható. A “bejárat” két méretes pecekkel van jelölve (fotó), ezeket szembeállítva egymással, kezdődhet a befűzés. A gyakorlás során könnyen ráérezhetünk, mikor kell megfogni  vagy  engedni a filmet, miközben az orsó alsó részét előre-hátra mozgatjuk. Amikor a film teljes hosszában az orsóban van, az orsót a tank tengelyére fűzzük, ott rögzítjük, majd a tankra ráhelyezzük a fedelet és becsavarjuk azt. (Ha van tömítőgyűrű, azt is a helyére rakjuk) A következő lépéseket már világosban végezhetjük
4., Előfürdő, ioncserélt vízzel, 30-50 mp, több nem kell. Hőfok közelítsen a hívó hőmérsékletéhez, ami alapban 20 Celsius fok. Fontos a mozgatás, a tank hosszanti tengelyében 180-180 fokos fordulatokkal, hogy a víz jól átjárja az orsó réseit is. Néhányszor kopogtassuk is a tankot az asztalhoz, mert így a légbuborékok el tudnak távozni a film felületéről.
Ha lejárt az idő, a tankból a lefolyóba öntjük a vizet.
5., A hívás. A megfelelő, a gyártó által előírt hőfokra hűtve/fűtve. Akár egy fok eltérés is változást hozhat! A hívási idő alatt fél percenként kell mozgatni a tankot, a 4-es pontban leírtak szerint. A kopogtatás se maradjon el, egy – a filmfelületre ragadó –  légbuborék is katasztrófát okozhat, a helyén ugyanis  nem lesz semmi, csak egy fekete/fehér folt. A szükséges hívási időt alaphelyzetben a film és a hívó gyártmánya, típusa határozza meg. Ez a termékekhez adott ismertetőben pontosan le van írva (kép).
A hívásidő lejárta előtt már készüljünk a vegyszer kiöntésére, hogy tartsuk a táncrendet. Fontos, hogy mikor lejár a megszabott idő-intervallum, már jöjjön a 6….
6., Ami a stopfürdő. Ez egyszerűbb esetben 20 Celsius fokú folyó csapvíz, vájtfülűek kálium-metabiszulfidos oldatot  is használhatnak, ez utóbbit csak be kell önteni, viszont a tankot a már ismert módon mozgatni kell, majd kiöntés után vízzel ki kell öblíteni. Időtartam 1-1,5 perc.
7., Fixálás (rögzítés). Időtartama erősen függ az oldat állapotától (használtsági fok). Standard időtartam 8-10 perc. Kb. 5 perc eltelte után már ki lehet nyitni a tankot, ekkor már vizuálisan ellenőrizhető az eredmény. Mind a túl,  mind az alul fixálás rontja a negatív minőségét.
8., Mosás. Régen azt tanácsolták, hogy 20 percig mossuk a filmet folyó vízben. Mai szemmel nézve sajnos ez nem épp egy víztakarékos, pénztárcabarát megoldás 😦
Mosás közben mozgassuk, forgassuk az orsót. A keletkező légbuborékok most már nem ártalmasak a negatívra.
9., Csepptelenítés. Régebben szarvasbőrrel, vagy speciális csipesszel húzták le a vizet a száradó negatívról, de mindkét megoldás mechanikai sérüléseket okozhatott a felázott emulzión (Ezt “villanydrót-karcnak” hívták)
A csepptelenítő  oldat használata javallott leginkább, 1-1.5 perc állás elég a hatás eléréséhez.
10., Szárítás. A már említett két csipesz, egy kampós és egy súllyal ellátott szükségeltetik. Ne spóroljunk, ruhaszárító csipesz nem alkalmas a célra, mert nem elég széles, a film pedig “vályúsan” szárad, ez később – a nagyításnál, szkennelésnél – sok bosszúságot okozhat.
A szárítás értelemszerűen pormentes helyet igényel . Akkor száradt át rendesen a film, amikor kissé meghajlítjuk és már elég merev, valamint egy halk kattanó  hangot is hallhatunk.
11., Tárolás, archiválás.
A4-es nagyságú, átlátszó tasakokban tároljuk, ahol minden csíknak külön helye van, így nem ragadnak össze és egy pillantással áttekinthetőek. A felvételi adatokat azonnal írjuk fel a tartóra, mert elfelejtjük.
Jobban áttekinthető az tekercs, ha kontaktmásolatot készítünk egy A4-es fotópapírra.

Munka után mentsük, ami menthető, a többször használható oldatokat sötét színű tárolóedényben dugjuk el a hűtőbe. Persze nem árt, ha rá is írjuk, mit tartalmaz a palack, s azt is, hogy mikor kevertük be az oldatot és hányszor használtuk, így egy görbe éjszakán talán nem kortyolunk egy nagyobb slukkot a flaskóból.

Ennyi a negatívhívás menete, a leírást  követve egy jó tekercshez juthatunk, amennyiben pontosan exponáltunk. Egy-egy rossz expozíció viszont már nem korrigálható utólag.

Igyekeztem egyszerűen leírni ezt a nem túl bonyolult folyamatot, melyhez segítséget nyújtottak:
-Saját, régi jegyzeteim (1984. 02.13-tól)
Könyvek, melyek antikvár példányok formájában zömmel beszerezhetők:
-Győri Lajos-Baricz Katalin: Első felvételeim (1982)
-Csillag-Baricz: Első nagyításaim (1979)
-OFOTÉRT Stúdió – Fotó Házilaboratórium (Írta Baricz Katalin)
valamint a következő honlapok:
http://zonarendszer.blogspot.com/p/az-altalam-hasznalt-filmhivas-sajat_18.html
http://fototipp.hu/ffhivas

Minden vállalkozó szellemű olvasómnak jó témákat, szép fényeket és sikeres laborálást kívánok! 😉

dav
Hívótank, lógatós csipesz, tölcsér, mérőedény, fixír csavaros flaskóban, egy tekercs HP5, és két doboz hívó, ILFORD ID-11 és MICROPHEN

edf
Plastimat hívótank, 2 orsó, tengely rögzítő csipesszel, tömítés, csavaros tankfedél

edf
ILFORD vegyszerek, fixír (b) és a legendás MICROPHEN (j)

edf
Lógatós negatív csipesz, szinte már múzeumi darab. Évekig kávés zacskók zárását biztosította 😉
Pont olyan széles, mint a Leica-negatív: 36 mm

edf
Az orsó “kapuja”melyet a két pöcök is jelez, ezen kívül jól látható a tank csavaros fedele és a fehér kupak

edf
Gyári hívási adatok az ILFORD HP5 PLUS dobozában

edf
Így vágjuk le befűzés előtt a filmvéget: a csíkozott nyelv nem kell, oldalt pedig kissé le kell nyesni a sarkokat, hogy akadálymentesen tekerhessük be a filmet az orsóba. Ha nem megy, forduljunk bátran kutyakozmetikushoz  😉

Reklámok

tankkiller01 névjegye

- Teacher and Supervisor until 1989. - 1986-89: Hungarian News Agency: external photojournalist. - 1989-1995: Hungarian News Agency - Photo editing: photojournalist, editor in charge, representative county head of department. - 1996-2000: Axel Springer: photo editor, image editor (at the "24 Hour" Komárom- Esztergom county newspaper). - 1999-2000: Member of the Chamber of Hungarian Photojournalists Presidium - 2000-2007: own enterprise, company security expert - 2007 - freelance photographer: EPA, DPA, AFP exterior photographer. - 2013: member of the Hungarian Association of Photographers. - 2017: member of the World Association of Hungarian Photographers. Awards: - Sports Photo Art Competition “Silver Javelin” Special Award, 1998. - Axel Springer Hungary thematic awards 1997-98-99 - 2016. V. Perlensis Photo Salon: World Association of Hungarian Photographers Gold Medal - Third International Photo Salon Start Photo Sofia 2017: Honourable Mention FIAP - 1st. MAHFUZ ULLAH Memorial International Photo Contest 2017 (India): BPS Certificate of Merit - 5th. International Exhibition of Photography "Montenegro 2017": Honourable Mention Salon - MNE SER Circuit 2017 (Serbia): Honourable Mention Salon - Belgrade Photo Autumn 2017: BPhA Silver Medal & Honourable Mention PSA - Moldova Image & Art Salon 2017: FIAP Gold Medal
Kategória: Fotó | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s