Megsorozták a sajtófotót: itt az új Ptk.

Március 15.-kétől életbe lépett az új Ptk., melyben – sok más mellett – a fotósokra is “gondoltak” a kedves jogalkotók. De miről is van szó? Mi változott?
Akkor lássuk: abban mindenki egyetért, hogy  a legfájóbb pont , miszerint már a felvétel készítéséhez is engedély kell. Igaz, létezett egy 1992. LXIII-as adatvédelmi törvény, mely rendelkezett a személyes adatok védelméről (és a fotó nagyon is az!); tehát a 3. § (1) pontja szerint  “Személyes adat akkor kezelhető, ha 
a) ahhoz az érintett hozzájárul, …”

Ezzel azonban mi fotósok, nem igazán törődtünk, a kialakult gyakorlat az volt, hogy a fényképezés szabad (ha nem okoz az alanynak érdeksérelmet, vagy nem ábrázolja őt méltatlan helyzetben), a közléshez azonban engedély már általában kell. A büntetőjogi  felelősség azonban kizárólag azé volt, aki az ominózus képet közzé tette.
Március idusától azonban kissé más lett a helyzet. 

Az  V. törvény részlete az új Polgári Törvénykönyvből:
“2:48. § (1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges. (2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.”

Gyorsan megjegyzem, hogy a “(nyilvános) közéleti szereplésről készült felvétel” nem tévesztendő össze a közéleti szereplőről készült felvétellel!
Látszólag tényleg semmi más nem történt, mint a már idézett  adatvédelmi törvényben amúgy is rögzített, személyes adatokkal  kapcsolatos rendelkezést  beemelték az új Ptk-ba.
De miért volt erre szükség?

Véleményem szerint nem az átlagfotós életét akarták megnehezíteni. Nem azért, mintha a törvényalkotók tekintettel lennének a fényképezést kedvelő és művelő több milliónyi honfitársukra. Velük ők nem törődnek. A célkeresztbe  a sajtófotósok egyre szűkülő rétege került.
De hiszen őket eddig is tetten lehetett érni, mert a sajtófotó valahol mindig megjelent!– mondhatná a nyájas olvasó.
Sajnos nem ez a helyzet. Bár a megjelent képek miatt utólag a megjelentetőt (kiadó, főszerkesztő stb.) lehetett  perelni, de ez nem változtatott  a szikár tényen: a célközönség már meglátta a sérelmezett fényképet, s ha az ráadásul felkerült az internetre – aminek általában 99.9% az esélye – akkor az mindörökre ott is maradt, akár változatos formákban (mém)  is tovább élve.
Tehát a törvény célja számomra teljesen egyértelmű: a sajtófotósok megfélemlítése (hogy kényes szituációkban ne készítsenek felvételt), ha pedig mégis, akkor  büntethetőségük megteremtése.
 Így a mindenkori hatalomnak lehetősége adatik arra, hogy politikusairól – nem egy nyilvános politikai esemény keretében – készítendő fotók esetében már a kép  elkészítését meg tudják akadályozni, úgy, hogy  ezt a tevékenységet mostantól bűncselekménnyé kategorizálták.  A politikus rögtön rendőrt hívhat, ha úgy véli, valaki lefotózta, s míg a közeg  a helyszínre érkezik, a”jószándékú emberek” (értsd. testőrök), állampolgári jogon  “visszatarthatják” az elkövetőt, a fotóst, aki így hamar a törvény markába kerül.
Ha pedig már megvan a baj, mégis elkészült a valóság fénymásolata,  a fotó megjelenése esetén a felvételt elkészítő  is automatikusan büntethetővé válik.

Példának csak egy eset: súlyos szankciókra számíthatna ma az a fényképész, aki kb. egy évvel ezelőtt lefotózott egy ifjú honatyát, kacsalábon forgó palotája előtt. A képmás  megjelenése nagy botrányt kavart, sok kellemetlen percet szerzett és magyarázkodással eltöltött órát jelentett az előbb említett, nem kétkezi munkával temérdek pénzt kereső fiatal polgártársunk számára.
Na, az ilyen képek ezután nagyon sokba fognak kerülni. És ezért nem kell félnie az (amatőr) fotósok nagy táborának. A sajtó elviszi helyettük a balhét.

tankkiller01 névjegye

- Teacher and Supervisor until 1989. - 1986-89: Hungarian News Agency: external photojournalist. - 1989-1995: Hungarian News Agency - Photo editing: photojournalist, editor in charge, representative county head of department. - 1996-2000: Axel Springer: photo editor, image editor (at the "24 Hour" Komárom- Esztergom county newspaper). - 1999-2000: Member of the Chamber of Hungarian Photojournalists Presidium - 2000-2007: own enterprise, company security expert - 2007 - freelance photographer: EPA, DPA, AFP exterior photographer. - 2013: member of the Hungarian Association of Photographers. - 2017: member of the World Association of Hungarian Photographers. Awards: - Sports Photo Art Competition “Silver Javelin” Special Award, 1998. - Axel Springer Hungary thematic awards 1997-98-99 - 2016. V. Perlensis Photo Salon: World Association of Hungarian Photographers Gold Medal - Third International Photo Salon Start Photo Sofia 2017: Honourable Mention FIAP - 1st. MAHFUZ ULLAH Memorial International Photo Contest 2017 (India): BPS Certificate of Merit - 5th. International Exhibition of Photography "Montenegro 2017": Honourable Mention Salon - MNE SER Circuit 2017 (Serbia): Honourable Mention Salon - Belgrade Photo Autumn 2017: BPhA Silver Medal & Honourable Mention PSA - Moldova Image & Art Salon 2017: FIAP Gold Medal
Kategória: Fotó
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás